Masif Parke

Zemin döşeme malzemeleri arasında en çok tercih edilen parke çeşitlerinden biri ahşap parkedir. Uzun ömürlü olması, ısı ve ses izalosyonu sağlaması, sistre olabilmesinden dolayı masif parke günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. Masif parke üretimi, dayanıklı, uzun ömürlü ve sert ağaçlardan yapılmaktadır. Üzerinde 6 mm sistre payı olması sebebiyle uzun seneler boyunca sağlıklı yapısını ve ilk günkü görünümünü korur. Maliyeti, özellikle uzun boylarında, laminant ve lamine parkeye nazaran daha yüksek olmasına rağmen, bir çok lüks mekân ve iş yeri için tercih sebebi olmaya devam etmektedir.

Masif Parke montajı esnasında dikkat edilmesi gerekenler

Masif parke, çağa uyum sağlayan modern sistemler ile, kurutulmuş ahşaptan üretilir. Döşeme esnasında en iyi sonucun alınabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Uygulama öncesi:

  • Parkenizi döşetmeyi düşündüğünüz tarihten en az 2 hafta önce döşenecek mekana koyunuz.
  • Eğer parkeniz naylon ile ambalajlanmış ise mutlak surette ambalajından çıkartınız.
  • Parke döşeme yapılacak zemin düzgünlüğünü kontrol ediniz.
  • Parke döşenecek zeminin kuruluğunu kontrol ettiriniz. Zemin istenen kuruluk nispetine ulaşmadan parkenizi döşetmeyiniz.

Uygulama sırasında

  • Parke uygulanacak ortam ısının 15 C ‘den az olmaması tercih edilir.
  • Parkenizi solvent veya poliüretan esaslı tutkal ile zemine yapıştırın. Su esaslı tutkal kullanmayınız.
  • Döşeme işlemi bittikten sonra en az 2 hafta beklemeden sistre ve cila işlemini yaptırmayınız.
  • Bu bekleme süresinde parke yüzeyini korumak için kesinlikle naylon örtü kullanmayınız.

Parke Döşeyeceğiniz Şap Zeminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Şap oldukça sıkı olarak dökülmüş olmalıdır. Çekiç ile şapın üzerine vurarak çivi benzeri ucu sivriltilmiş bir maddeyi şapın üzerine sürterek zeminin sıklığını ve yüzey sertliği konusunda bilgi sahibi olunabilir. Bu evsafta şapı elde etmek için, şapın 400 dozdan düşük olmaması gerekir. Şapın yüzeyine çekiç ile vurulduğu zaman iz kalmamalı ve çivi benzeri maddeler şapın üzerine sürtüldüğünde derin izler ve toz oluşmamalıdır. Eğer şap aşırı derecede tozlanıyorsa, tutkal uygulaması öncesinde mutlak surette bu tozlanmayı kesecek bir astar kullanılmalıdır.

Şap yeterince dinlendirilmiş ve kuru olmalıdır. Çimento bazlı her türlü şap en az 30 gün dinlendirilmelidir. Şap içindeki nem oranı yüzeyden en az 2-3 cm derinliğe inerek kontrol edilmelidir. GANN tipi higrometre ile ölçüldüğünde çimento esaslı şapın azami nem değeri 25 olmalıdır. Nem oranı bu değere düşmeden kesinlikle parke uygulanmamalıdır. Yukarıdaki tablo 400 doz şapın yaklaşık kuruma sürelerini göstermektedir. Ancak bu süreler kesinlikle bağlayıcı olmayıp, bağıl nem, mekanın ısıtılması ve havalandırılması, şapa eklenen katkı malzemeleri gibi değişik faktörlere göre değişiklikler gösterir. Şapın rutubeti istenen değerlere düşmeden parke döşenmesi gerekiyorsa mutlak surette rutubeti engelleyecek kimyasal tecrit ( HIGROSTOP ) malzemeleri kullanılmalıdır.
Şapta çatlak olmamalıdır. Şapın kuruma süreci içinde yüzeyde oluşan küçük çatlaklar kabul edilebilir çatlaklardır. Bunun dışında oluşan her türlü çatlaklar V şeklinde açılmalı ve sentetik reçineli katkı maddesi eklenmiş harç ile doldurulmalıdır.
Şap üzerinde aşırı seviye farkı olmamalıdır. Parke döşenecek zemin yeterince düz, dalgasız ve kendi içinde aşırı seviye farklılıkları göstermemelidir.

Parke Döşenecek Ortamda Olması Gerekenler

  • Kullanılacak olan parkenin nem oranı 8-12 arasında olmalıdır.
  • Tüm su tesisatı gözden geçirilmeli, herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen su sızıntıları mutlak surette giderilmelidir. Ahşabın en büyük düşmanı nem ve doğrudan su temasıdır.
  • Seçilen zemin tipi her ne olursa olsun mutlak surette zeminin seviyesi her noktada aynı olmalıdır.
  • Parke döşenecek ortamın ısısının 15 C civarında olması, tutkalın daha kolay ve kısa sürede donması için tercih nedenidir.
  • Boya son katı dışında herhangi bir tamirat, alçı, sıva vb. gibi inşaat ve dekorasyon işlerinin kalmaması sağlanmalıdır.
  • Parke döşenecek mekanın tüm doğramaları ve pencere camları takılı olmalıdır.
  • Parke uygulanacak zemin şap esaslı ise, şap en az 3 cm kalınlığında ve kuru olmalıdır. Şapın kuruluğu konusunda tereddüdünüz varsa higrometre ile şap nemini ölçtürünüz. Şapın sertleşmesi birkaç gün içinde gerçekleşir. Ancak üzerine doğrudan parke uygulanabilecek kuruluğa ulaşması için mevsim şartlarına ve diğer faktörlere bağlı olarak en az 30-45 güne ihtiyaç vardır. İyi kurumayan şapın üzerine uygulanan parke kısa sürede şaptaki nemi emer ve bunun sonucunda şişer.
  • Masif parkelerin ortam rutubetine gelmesi için, döşenecek mekana döşeme işlemi başlamadan en az 10-15 gün önce konmalı ve eğer naylon ambalaj içinde iseler ambalaj birkaç yerden yırtılmalıdır.
  • Parke ve döşeme işlemi bitikten sonra en az 2-3 haftalık bir süre geçmeden sistre ve cilalama işlemlerini yaptırmayın. Unutmayın ki ahşap yaşayan bir malzemedir ve uygulandığı ortamın nemine, ısısına göre azda olsa bazı ufak hareketlenmeler gösterebilir. Sistre ve cila işlemi parke döşeme işleminden hemen sonra yapılırsa parkenin gözenekleri zımpara tozu ve cila ile kapanacağından ağaç, ortamın ısı ve nemine daha uzun sürede uyum sağlayacak ve eğer ortam nemi parke neminden fazla ise muhtemelen parke yüzeyinde küçük iç bükey toplanmalar olacaktır.