Parkeyi döşerken dikkat edilmesi gereken hususlar

Mekanlarda sıcak ve sağlıklı bir ortam isteyenlerin tercihi olan parkeler, hem kullanım açısından hem de görsel yönüyle çok çekici ortamlar yaratır. Uzun yıllar sizinle yaşaması için yaşayan bir canlı gibi sevgi ve bakım ister.

Masif: Zemin döşeme malzemeleri arasında masif ahşap parkeler; uzun ömürleri, ısı ve ses izolasyonu sağlamaları nedeniyle en çok tercih edilen malzemelerden biri.Masif ahşap parke, daha çok hammadde olarak Afrika ve Uzakdoğu’dan getirilen tomruklardan üretiliyor.

Lamine: Globalleşen dünyada ağaç ihtiyacının artmasına karşılık, yeterli dikim ve korumanın yapılamaması ağaçları her geçen gün daha değerli kılıyor. Lamine parkeler ağaç tüketimini bir ölçüde de olsa durdurup dünyamız için çok önemli olan ağaçların yokedilmesini önlüyor.Lamine parke, sadece ağaç sarfiyatını azaltmakla kalmayıp, rutubete dayanıklılığı, hazır cilalı oluşu, geniş ve uzun ölçü seçenekleri ve kısa sürede montaj kolaylığı gibi birçok artıları da bereberinde getiriyor.

Laminat: Yüzeyinde koruyucu film tabakası bulunduğu için, özellikle yoğun kullanıma maruz kalan mekanlara laminat parkalar rahatlıkla uygulanabiliyor. Kendinden tutkallı olmaları, sökülüp yeniden döşenebilmeleri laminatın, diğer parkelere göre daha kolay ve daha hızlı monte edilmesini sağlıyor. Uygulama kolaylığı ayrıca estetik değerlerini artırıp mekanların modern görünüme kavuşmasına büyük katkıda bulunuyor. Laminatlar neme ve çizilmeye de çok dayanıklı.

Uygulama Öncesinde

Parkenizi döşetmeyi düşündüğünüz tarihten en az 2 hafta önce döşenecek mekana koyunuz.
Eğer parkeniz naylon şrink ile ambalajlanmış ise mutlak surette ambalajından çıkartınız.
Parke döşeme yapılacak zemin düzgünlüğünü kontrol ettiriniz. Seçilen zemin seviyesi her noktada aynı olmalıdır.
Şap yeni dökülmüşse, parkeyi döşemek için iki ay beklemek gerekir. İki aylık süre, havaların sıcak geçtiği nisan-ekim dönemi için geçerlidir. Bu süre, kaloriferi yanan bina içinde uygundur. Ancak, kalorifer yanmıyorsa, parke döşemeyi mayıs sonuna bırakmak uygun olur.
Tüm su tesisatı gözden geçirilmeli, sızıntılar mutlaka giderilerek zeminin kuru olması sağlanmalıdır. Çünkü ahşabın en büyük düşmanı nem ve doğrudan su temasıdır. Ahşap parkedeki nem oranı % 8-10 olmalıdır.
Döşemeden evvel zemin çok iyi temizlenmelidir. Kireç, harç bulaşığı kesinlikle kalmamalıdır.Kurumuş şap üzerinde herhangi bir nedenle harç karıştırılmışsa, şapta bu nedenle meydana gelen nemin tümüyle kurumasını beklemeden (ki, bu süre 1 aydır) asla parke döşenmemelidir.
Şap zorunlu şartları taşımıyor ve tahta mala perdahlı pürüzlü ise, özel tutkalla sistre tozu karıştırılıp, kıvamlı bir macun elde edildikten sonra beton zemine serilmeli. Mastarla çekilerek ince bir tabaka elde edildikten sonra beton zemine serilmeli. Mastarla çekilerek ince bir tabaka elde edildikten 2-3 gün sonra tamamen sertleşen zemine tarakla aynı şekilde tutkal çekilip parke döşemesine geçilmelidir. Diğer bir sistemde, betonla parke arasında izolasyon amaçlı serme zift yapılabilir. Bu zift biraz kuruyup sertleştikten sonra, sıcakken döşeme yapılabilir.
Bütün pencereler takılmış, doğrama ve duvar kağıdı işleri bitmiş, boya son katı dışında herhangi bir tamirat işleminin kalmaması sağlanmalıdır.
Kalorifer ve boruların sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Parke döşenecek ortamın ısısı 15 dereceden aşağı olmamalıdır.

Uygulama sırasında

Parke uygulanacak ortam ısısının 15 dereceden az olmaması tercih edilir.
Parkenizi sotvent veya poliüretan esaslı tutkal ile uygulatın. Su esaslı tutkal kullanmayınız. Firmanın göndereceği tarakla, birer metrekarelik alana çekilerek hemen döşeme yapılmalıdır.
Masif ve rabıta parkede döşeme işlemleri bölüm bölüm ilerlerken, her yarım metrede bir, sünger ıslatılıp iyice sıkılarak parkelerin yüzeyi nemlendirilecek şekilde bu süngerle silinir.

Uygulama sonrasında:

Masif ve rabıta parkede döşeme bittikten sonra parkenin üzerine ince bir tabaka kuru talaş serilmeli ve tutkalın nemi alınmalıdır ki, bu işlem parkenin tam olarak yapışmasını sağlayacaktır.
Döşeme işlemi bittikten sonra en az 2 hafta beklemeden sistre ve cila işlemini yaptırmayınız.
Bu bekleme süresinde parke yüzeyini korumak için kesinlikle naylon örtü kullanmayınız.
Parke döşeme işlemi bittikten sonra en az 10 günlük bir süre geçmeden cila işlemi yaptırılmamalıdır. Son kat cila vurulduktan sonra 4 gün kullanımdan kaçınılmalıdır.

Parke döşeyeceğiniz şap zeminde dikkat edilmesi gereken noktalar:

Şap oldukça sıkı olarak dökülmüş olmalıdır.
Şap yeterince dinlendirilmiş ve kuru olmalıdır.
Şap çatlak olmamalıdır.
Şap üzerine aşın seviye farkı olmamalıdır.
Şap fazla pürüzlü olmamalıdır.
Şap temiz olmalıdır.
Mutlaka nehir kumu kullanılmalıdır. Çünkü deniz kumu, yapısındaki tuz nedeniyle nemi çok uzun süre tutar; bu ise kuru parkeyi olumsuz etkiler.
Şapın çelik mala ile perdahlanmış olması da zorunludur. Üzerine çimento tozu serpilmediği takdirde şap kavlayabilir.

Ahşap parke için bakım önerileri

Doğal ahşap parkelerin döşendiği ortamlarda sıcaklığın 15-24 derece arasında, nem oranının ise yüzde 40 ile 60 arasında olması gereklidir.
Doğal bir malzeme olduğu için ahşap parkelere, çivi topuklu ayakkabılarla basılmaması önerilir.
Mobilyalarınızın parke ile temas eden ayaklarının keçe ile kaplanması, çizilmeye karşı yerinde bir önlemdir.
Temizlik için süpürmek ve doğal temizleyici ürünler kullanmak yeterlidir.
Doğal olmayan deterjan ve metal parçacıklı temizlik bezleri kullanılmamalıdır.
Tabii ki direkt olarak su ile temas etmemesine de dikkat edilmelidir.

Parke döşemenin püf noktaları
Her ne kadar basit bir işlem gibi gözükse de parke döşenmesi sırasında son derece dikkatli davranmak gereklidir. Parke döşemenin püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz:

Parkeler döşeme yapılacağı zaman ambalajınlarından çıkarılmalıdır.
Parkeler ışığın geliş yönüne doğru döşenmelidir.
Döşeme işlemine alüminyum folyoyu serdikten sonra başlanmalıdır.
Duvarla malzeme arasına koruyucu kama kullanılmalıdır.
Döşenecek parçanın dişi zıvana kısmının iç kısımlarına tutkal sürülmeli. Bir önceki parçanın erkek zıvanasıyla birleştirildikten sonra ahşap bir takozla aşırı kuvvet kullanmadan sıkıştırma yapılmalıdır.
Yüzeye taşan tutkal temiz bir bezle silinmelidir.
Bir sonraki sıra, önceki sıradan artan parçayla başlamalı ve birbirini takip eden sıraların birleşme çizgileri en az 50 cm kaydırılmalıdır.
Plakalar manivela ile iyice sıkıştırıldıktan sonra konmalıdır.
En son kamalar yerinden alınmalı ve duvarla döşeme arasındaki boşluk süpürgelik döşenerek kapatılmalıdır.

Parkeyi Döşerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir